lørdag 3. januar 2009

Over til noe helt annet...

I dag har jeg faktisk (for første gang..??) tenkt å blogge om noe helt annet enn hus og hjem :) Det er noe som har opptatt meg mer og mer den siste tiden, og jeg har faktisk et lite nyttårsforsett om å sette meg enda mer inn i dette. (Og jeg er ikke damen som tar seg tid til å lage nyttårsforsetter, fordi hun bare bryter dem med det samme altså ;) Så da starter jeg like gjerne det nye bloggeåret med et litt annerledes innlegg!For en stund siden tipset min mamma meg om noe hun hadde lest om. Dette dreide seg om noen stoffer som man ofte finner i hudkremer o.l., Cyclopentasiloxane og Cyclomethicone. Disse regnes som miljøgifter, D5, men er å finne i mange hudkremer, body lotioner etc som er i salg i norske forretninger i dag. Jeg stusset litt på dette, men så tenkte jeg som så, at man kan da heller ikke få med seg alt av hva som er "farlig" og "ikke farlig" i dag, da blir man jo gal i hodet. Men jeg klarte ikke helt å slutte å tenke på det, og etter hvert prøvde jeg å finne litt mer ut hva dette dreide seg om, og hva alt jeg har i baderomsskapet faktisk inneholder.

Da kom jeg også over masse stoff om parabener, som finnes i mange av hudpleieproduktene man kan kjøpe i dag. Stoffene brukes som konserveringsmidler i kosmetikk, pleieprodukter (kremer, såper, våtservietter og lignende, også produkter for babyer og barn). Det pågår hele tiden forskning for å finne ut hvor skadelige disse parabenene er, men hittil mistenkes det at de kan bl.a. ha hormonforstyrrende effekter, og at de hermer etter østrogen. Det er visstnok funnet spor av parabener i brystkreftsvulster, og det mistenkes at dette kan ha sammenheng med deodorantbruk.

Jeg har gått gjennom mitt skap, og ble helt satt ut av hvor mange av mine "kvalitetsprodukter" som inneholdt mange eller alle de forskjellige typer parabener og miljøgifter. Ironisk nok er det ofte "billige" produkter som ikke inneholder disse stoffene, av den enkle grunn at de ikke har råd til å ha dem i produktene sine. Jeg kastet de fleste av deodorantene mine, og fant en ny, fri for parabener. Den var anbefalt av Grønn Hverdag, og kan kjøpes på Body Shop, Aloe Vera Deodorant. (Dessverre fant jeg lite annet på Body Shop som var fritt for parabener og miljøgifter...)En annen ting som også kan være sterkt allergifremkallende, er noe som heter Sodium Lauryl Sulfat. Dette stoffet finnes bl.a. i shampoo og tannkrem, det er et stoff som får det til å skumme. Det blir bl.a. brukt i bilvaskemidler og som avfettingsmiddel. Jeg har byttet ut min tannkrem til en som ikke har dette stoffet i seg, (Zendium) og byttet ut shampooen og balsamen med et merke som er garantert fritt for alle slike stoffer. De er i et merke som heter John Masters Organics, og er også økologisk. Mange av de økologiske frisørsalongene som dukker opp nå, bruker bl.a. dette merket, det er også tryggere for frisører som er utsatte for allergier og reaksjoner fra stoffer i produktene de bruker. Produktene uten sodium lauryl sulfat skummer mindre enn vanlig, men det synes jeg ikke har noen betydning, så lenge jeg vet de er trygge å bruke :) Her er en nettbutikk jeg kjøpte min shampoo og balsam fra, Only Organic, kjapp og grei levering.

Jeg vet at det sikkert er mange som ikke orker å tenke på disse tingene, (slik som jeg først tenkte) og at det er vanskelig å få med seg alt man "må" være på utkikk etter. Men det har virkelig ikke tatt meg lang tid å lære meg navnene på det jeg vil unngå i produktene, (som om man kikker på innholdsfortegnelsen på matvarer, og ikke vil ha for mange kalorier ;) og nå vet jeg akkurat hva jeg ser etter.

Cyclopentasiloxane og Cyclomethicone
Parabener
(Propylparaben, Isopropylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben, disse er de antatt mest problematiske)
Sodium Lauryl Sulfat

Det finnes sikkert mye annet man kan være på utkikk etter også, men dette er i hvert fall tingene jeg har lært meg å se etter. Jeg har for det meste kjøpt mine nye produkter på apoteket nå, selv om de der også har serier som inneholder disse. Jeg bruker bl.a. en hudpleieserie som heter Avéne, som er fri for parabener.

Ellers anbefaler jeg alle som er interessert, i å ta en titt på Grønn Hverdag, der kan du lese om disse tingene, og mye mer. De har også jevnlig tester av produkter, bl.a. deodoranter, og lister opp produkter de mener er trygge.

Så, kanskje du tar en titt inni baderomsskapet ditt, og blir overrasket over hva du finner i produktene dine? Jeg er ingen ekspert, og vet på ingen måte hva som er "vitenskapelig" riktig når det gjelder dette. Men jeg føler meg kanskje bare bittelitt tryggere om jeg vet at det jeg smører meg inn med hver dag, dusjer meg i hver dag, og såper inn håret mitt i hver dag, er et litt "renere" produkt, enn om jeg ikke visste noen verdens ting om det... Bedre føre var, tenker jeg vel, og kanskje det ikke er så dumt å vite litt mer om det vi påfører kroppen hver dag ;)


Kopp fra Green Gate ;)

17 kommentarer:

Hulda sa...

Hm, dette hørtes nesten skummelt ut, tror jeg må se etter her, jeg også.

Koppen fra Green Gate matchet jo det andre grønne. :)

Marianne sa...

Takk for opplysninger, det er som du sier, vi lukker øynene. Jeg mottar post fra Grønn hverdag på mail, men må innrømme at jeg ikke er flink til å lese bestandig. De trygge produktene du nevner er verdt å prøve: ) Fint med litt annet enn overflatisk interiør også, Synnøve, takk for den vekkeren.
Klem fra Marianne

hvitstil.com/Christine sa...

Så bra at du er i gang! Jeg er prøver å være litt grønnere jeg også. Skummelt med deo, jeg skal sjekke mine i kveld!

Klem Christine

Synnøve. sa...

Hei Synnöve.
Det var en bra vekker det der.
Ska sjekke alle skap her og.
Hvorfor gjör vi slik mot oss sjöl?

Håper at allt er bra med deg.
Klems Synne.

Maria sa...

Hej Synnøve

Du har årets mest fornuftige og gode nytårsfortsæt !
Og det er sant, man skal være på udkig efter parabener og diverse, for det er fakisk ret heftige sager de kan gøre.
jeg forsøger også at bruge produkter der er så uskadelige som overhovedet muligt. Men desværre er det ikke helt let af og til.

Tak for at du giver opfordringen videre til os alle :-)

Klem Maria.

Torunn sa...

Nå får jeg dårlig samvittighet her..... For flere år siden fikk jeg høre om dette skadelige stoffet i bla deodoranter. Har jeg gjort noe med det? NEI..... Takk for påminnelsen Synnøve. Og jeg syns det er deilig at noen blogger om andre ting enn engler og blonder og farger.
Godt Nyttår til deg. Gleder meg til å følge deg i 2009 også.

Klem Torunn

Sologbolig sa...

Vi trenger alle en påminnelse. Takk skal du ha. Ønsker deg eit riktig godt nyttår !

Josefine sa...

Hei..så flott at du setter fokus på dette! JA til et bedre miljø og en "grønnere! hverdag:) Ha en superfin søndag, klem Josefine

Tove sa...

Må si jeg blir litt overrasket over at ikke body shops produkter er fri for disse stoffene.. når jeg ikke har en liten med vannkopper, og har varelister som skal "prises" og leveres hos regnskapsfører i morgen.. skal jeg jaggu få satt meg bedre inn i dette. Vi mennesker er merkelige, lukker øynene for så mye..

Nå har jeg nettopp vasket ned sofaen i "loft"stua vår... når det er så kaldt ute pleier pusen vår å få lov til å være inne om natta, og det pleier å gå helt bra, men ikke i natt.. oppdaga plutselig en stor dam i sofaen!, tom et par puter jeg bare måtte kaste.. pus er heldig som er så fin..

Ha en fortsatt fin søndag!
klem

sortekatt sa...

Ja,skummelt det der...Nå skal alt sjekkes;)takk:)
Ha en "grønn" uke!
Klem Mona.

CosiFanTutta sa...

Hei du, og takk for det gamle :o9

Her var det mye å lære. Jeg har vel hørt om det, men ikke vært en bevisst forbruker. Regner med at du ikke blir sint, bare veldig, veldig skuffet (sitat fra reklame som går på tv for tiden - synes den er morsom)

Skal rett og slett sjekke hva jeg har i skapet. Det kommer til å ta en stund, har himla mye remedier :o)

Flotte ting på salg, må ta meg en titt :o)

Ha en fin søndag!

~ ♥ LISBETH ♥~ sa...

Hei på deg! Håper du har hatt en flott start på et nye året.
Off, det¨er så mye dritt både i mat og annet , ikke lett å holde styr på.
I julen har jeg lest ukeblad, allers og resten av "gjengen". Lenge siden jeg har bladd i et, men må si det slo meg hvor utrolig mye sykdomsstoff og "farlige" saker de klarer å trykke mellom de omslagene, om ikke en er syk før en leser bladene så føler en seg slettens ikke frisk etterpå. I tillegg feit, tjukk, pistrete hår, stor nese,tunge øyelokk, bleik og gud hjelpe meg hvor mye feil og mangler vi har...hva de klarer å dytte inn på den kvinnelige delen av befolkningen. Hele redaksjonen burde stilt seg i en skammekrok og skjemmes, at det er mulig å spre så mye hoggorm er meg en gåte!Det er det verste møl jeg har lest og sett på lenge, verre ennn Puls, he he, ikke særlig begeistret for det programmet heller,leger som svarer i hytt og putevær,helsevernets Hotel Cæsar ;o).... grøsser.....
Ha ha, tankene mine går rett til Krøsa Maja i Lønneberg som bare sprer eder og galle!
Man må jo bare prøve å se humoristisk på mye, ellers blir en jo gal som du sier.

Poenget er at det som gjerne er viktig å få med seg drukner i alt det som aldri burde vært trykket eller sagt, vi blir jo bombadert med sunt/usunt, farlig/ok osv .
Hvilket er egentlig en utrolig god taktikk for å dekke over aktuelle tema som tilsetningsstoffer av alle slag som man bør være obs på og unngå
Så da er det vel å satse på egen intuisjon og sunt folkevett ...og å lese interiørblader fri for skremselspropaganda, hi hi.Huttetu, dette ble en lang kommentar... Ha en flott dag.
Klem

Guro sa...

Fin og viktig post, dette!

Byttet ut mange av baderomsproduktene med änglamark-serien til Coop før jul - deodoranten og dusjsåpen kan anbefales! Sjampo og balsam tror jeg at jeg skal prøve å kjøpe andre steder etter hvert ;-)

Haust sa...

Så flott innlegg! Her brukar vi parabenfrie produkt frå helsekosten når ungane skal dusjast/badast, men eg har planer om å ta meg saman og få skaffa trygge produkt til oss voksne òg. Påminninga di er eit dytt i rett retning for meg, i dag går turen til Coop! Takk! :)

Elin Osa Søreng sa...

Grønn hverdag er virkelig å anbefale til alle! Hvis alle tar seg en runde hjemme, og bidrar til å handle litt mer miljøvennlig gjør det faktisk en stor forskjell! Så flott at du har et innlegg om dette også, men det er vel så viktig å ha fokus på hyggelig ting! Ha en flott uke!

MODERN COUNTRY sa...

Takker så mye for opplysende og ikke minst veldig interessant innlegg!! Jeg er selv tilhenger av Økologiske og grønne produkter men har enda mye å lære. Det eneste aberet er de høye prisene på enkelte produkter. Men på en annen side, er ikke helsa og livet dert det? Hadde vært flott å kunne lære seg å lage mye av de daglige preparatene selv. Noe jeg er Inspirert til å prøve.

Takk!
Aina

Grønn og Skjønn sa...

Hei!

Så flott at dere blir og er bevisst! Klikk gjerne innom vår "grønne og skjønne" blogg som inspirierer til en økologisk livsstil.

Mvh
Grønn og Skjønn
http://gronnogskjonn.blogspot.com

Related Posts with Thumbnails